Håll dig frisk i vinter

Under vintern kommer kylan och en ökad risk att drabbas av en del sjukdomar. Vintern kommer också med säsongsjukdomar som du gärna vill slippa. Med våra tips kanske du klarar dig lite längre eller till och med slipper dem. 

Torra ögon

Under vintern med torr och kall luft kan ögonen lätt bli irriterade och börja svida. Det är inte en direkt sjukdom men för dem som får det brukar det vara ett återkommande problem. Med ögondroppar kan du motverka torrheten och slippa svidande ögon. Om du har känsliga ögon kan du även drabbas av en inflammation men då är det en bra ögonsalva som du ska köpa hem. En ögonsalva hjälper också om du drabbas av en vagel, något som kan ske närhelst på året.

Vinterkräksjukan

Ordet “vinterkräksjuka” får många att rysa. Har man haft den en gång så är det en gång för mycket. Tyvärr är det ett vanligt inslag i barnfamiljer och sprids gärna via dagis och förskolor. Därefter tar föräldrarna med sjukdomen till jobbet och smittan sprids vidare. Varje år skiljer sig lite, ibland är den svag och inte så utbredd medan andra år kan den spridas över hela landet och många blir rejält sjuka.

För att skydda dig ska du först och främst hålla god handhygien. I vanliga fall är det onödigt att använda desinfektionsprodukter då kroppen behöver en del bakterier för att må bra och bakterierna som sprider vinterkräksjuka saknar lipidhölje vilket gör att handsprit har liten verkan. Tvål och vatten efter toalettbesök och under matlagning fungerar lika bra.

Om någon i din familj drabbas ska denne få separata handdukar i dusch och på toaletten, byt dem ofta! Om ni har fler än en toalett kan ni göra upp en regel att den sjuka endast använder en av dem och ni kan rengöra den en gång om dagen.