Hälsosamma produkter till hemmet

Din hälsa bygger inte bara på hur mycket du tränar och vad du stoppar i munnen. Vad du omringar dig med och utsätter dig för har också stor inverkan. Därför tänkte vi göra en avstickare från träningsämnet och titta på vilka produkter du borde ha hemma för att försäkra dig om att vidhålla god hälsa. 

Rengöringsmedel

Många rengöringsmedel innehåller farliga kemikalier som inte är bra för huden eller miljön. Saker som klorin och blekmedel är vanligt i rengöringsmedel och är egentligen helt onödiga. Det går fortfarande att göra hemmet rent och få bort envisa fläckar. Det finns ekologiskt rengöringsmedel att välja istället, där du värnar om miljön och din egen hälsa.

Duschartiklar

Du behöver inte välja de vanliga artiklarna i matbutiken. De billigare varianter innehåller ofta alkohol, som torkar ut hår och hud. Vill du gå den extrema vägen och veta exakt vad dina produkter innehåller, gör du dina egna duschartiklar.

Duschcreme: riv ned en hård, ekologiska tvål i flingor och blanda med ca 3 liter varmvatten. När tvålen har löst upp helt kan du låta den stå i ett dygn. Använd mixer för att göra blandningen slät och höll upp på flaska.

Schampo: 1 del bikarbonat och 3 delar vatten, rör ihop och massera in i håret. Låt det verka i 1-3 minuter. Gör mindre satser för att försäkra dig om att schampot håller sig fräscht. Skölj gärna med kallt vatten, då är det lättare att få bort bikarbonatet.

Balsam: 1 del äppelcidervinäger och 4 delar vatten samt ev doftolja om du vill slippa vinägerdoften. Massera in och låt verka i några minuter. Skölj noggrant.