Kryddstark mat och hälsa

chilifrukt_341411045

Kryddstark mat är många gånger en väldigt polariserande sak; somliga älskar kryddig mat medan andra inte alls tål det. Men tittar man närmare på vilken effekt kryddstark mat har på oss och vår hälsa kan man läsa en hel del intressant.

2015 presenterade British Medical Journal en studie som tittade på livslängd och intagande av kryddstark mat. Studien omfattade omkring en halv miljon vuxna människor från Kina som sju år tidigare hade deltagit i en studie om generell hälsostatus, alkoholvanor och kost. En del av denna var i vilken utsträckning och hur regelbundet de åt kryddstark mat.

Studien från 2015 visade att de som åt kryddstark mat en eller två gånger i veckan löpte en 10 % lägre risk att dö i förtid, och de som åt mellan tre till sju mål kryddstark mat i veckan gick upp till 14 % lägre risk. Detta jämfört med de som mest sällan åt kryddstark mat. Mer än detta var dödligheten kopplat till sjukdomar som cancer, lungsjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar lägre bland de som oftare åt kryddstark mat och det var störst bland dem som faktiskt åt chili färsk.

Med tanke på detta skulle nog många svenskar kunna dra nytta av att äta lite mer kryddstark mat. Detta ger oss även möjligheten att specifikt byta ut salt mot starkare kryddor då ett för högt saltintag är ett välkänt problem. Det kan vara så enkelt som att ha en flaska chipotlesås hemma och ta fram den ett par måltider i veckan. Med lite experimenterande kan man nog hitta intressanta nya smakkombinationer man aldrig tidigare tänkt på.

Det kan också vara en bra idé att ta en titt på lite nya recept som använder sig av lite mer kryddor än de man är van vid. Genom att testa laga dessa får man dessutom en bättre förståelse för vilka kryddor som fungerar tillsammans med vilka råvaror.