Problem med knäna

Knäna är vanliga problemområden i en eller annan utsträckning. Detta kan bero på ett flertal olika besvär och det är viktigt att ta reda på vilket besvär man egentligen har för att veta hur man ska hantera den på bästa sätt.

 Knäartros

Beroende på vilken ledyta som är skadad kan knäartros ge upphov till smärta i olika ställen i eller runtikring knäet. Är det inre ledytan känns smärtan med på insidan och kan stråla nedåt. Är det den yttre ledytan som är skadat sitter också värken mer på utsidan. Om det är leden bakom knäskålen som är drabbat sitter smärtan mer mitt i knäet. Om någon av dessa låter bekant är det viktigt att söka vård. Kan man tackla problemet tidigt har fysioterapi visat goda resultat.

Löparknä

Precis som namnet antyder är detta en vanlig skada bland löpare och här känns smärtan på knäet utsida. Speciellt när knäet är i en vinkel mellan 20-30 grader. Denna smärta känns ofta mer vid löpning i backar.

Hopparknä

Vid hopparknä känns smärtan högt upp vid knäskålssenans fäste. Senan är då inflammerad men kan även lida av en delbristning. Detta besvär känns ofta av efter en stunds aktivitet men om den är väldigt irriterad kan det kännas även direkt från början. Man kan även känna av detta när man går i trappor eller ställer sig upp från en stol.