Bli effektivare i köket – matlagningsknepen som hjälper

Även de som inte är mästerkockar kan laga avancerad mat. Det kräver att man är noggrann, villig att göra fel och en del tålamod. Om du inte gillar att vara i köket kan dessa knep hjälpa dig att laga god mat utan att det tar hela kvällen. Och du som älskar att vara köket kan du bli mer effektiv och hinna laga större måltider snabbare. 

Måtta upp allt på förhand

Den känns som ett extra, onödigt steg, men för dem som inte är vana i köket eller som behöver jobba snabbt mellan olika steg är det guld värt! Genom att hacka det som ska hackas, måtta ut rätt mängd av kryddorna och ställa upp de olika delarna som ska i såsen, kan du jobba snabbt när du väl börjar steka eller koka. De som lagar mat i teve har oftast alla ingredienser i skålar i rätt mängd. Det är förstås för att skydda dem mot reklam men det är också effektivt när man snabbt ska hälla i ingredienser till en sås som ska bara koka i några minuter.

Hacka snabbt med rätt verktyg

Det ser helt klart proffsigt ut när kocken tar fram sin stora kniv och hackar genom en lök på femton sekunder. Du kan göra samma jobb på ungefär tre sekunder. Med en grönsakshackare lägger du bara en lökhalva på plats och trycker till. Tada, du har hackat färdigt! Om du köper en tåligt material kan du hacka nästan allt med den: potatis, morötter, vitlök, rädisor, paprika med mera. Även hårda rotfrukter blir snabbt redo för ugn och grill.

Organisera köket

Fundera på hur du rör dig i köket. Ligger måttsatsen i rätt låda? Får du alltid backa två steg för att ta fram kniven? Har du plats runt skärbrädan för skräp och skålar? När du vet hur du gillar att röra dig, kan du organisera köket så att allt är inom räckhåll. Det som du använder dagligen borde ligga överst och närmast din arbetsstation, kanske till och med hängas upp på krokar eller ligga framme på köksbänken.