Varför tallriken påverkar din frukostupplevelse mer än du tror

Att välja tallrik till frukosten kan verka vara en bagatell, men det faktum är att tallrikens utseende och storlek kan påverka din upplevelse av frukosten mer än du kanske tror. I den här artikeln ska vi utforska några av de faktorer som påverkar hur tallriken påverkar din frukostupplevelse.

Tallrikens storlek påverkar hur mycket du äter

Forskning visar att när vi får en större tallrik, så äter vi mer mat. Detta beror på att våra ögon bedrar oss – vi tror att vi har mindre mat på tallriken om det är mycket utrymme runt omkring den. Därför kan det vara en bra idé att välja en mindre tallrik till frukosten för att undvika att överäta. Hos företaget Fyrklövern så finns det massor med olika djupa tallrikar att välja på.

Tallrikens färg kan påverka din aptit

Visste du att tallrikens färg kan påverka hur mycket mat du vill äta? En tallrik i en stark färg som röd eller orange kan öka din aptit och göra att du vill äta mer mat. Å andra sidan kan en tallrik i en mer dämpad färg som blå eller grön ha motsatt effekt och minska din aptit. Detta beror på hur färger påverkar våra sinnen och vår uppfattning av maten.

Tallrikens material kan påverka temperaturen på din mat

Om du gillar att ha en varm frukost kan valet av tallrik ha stor betydelse. Vissa material, som exempelvis keramik och porslin, kan hålla värmen bättre än andra material som plast eller glas. Om du vill att din frukost ska hålla sig varm under en längre tid kan det vara en bra idé att välja en tallrik av ett material som håller värmen bra.

Tallrikens utseende kan påverka din sinnesstämning

Tallrikens utseende kan påverka din sinnesstämning på morgonen och göra skillnad på om du känner dig glad och motiverad eller trött och nedstämd. Att välja en tallrik med ett inspirerande citat eller en glad färg kan göra att du känner dig mer positiv och redo för dagen.

Att välja rätt tallrik till frukosten är alltså viktigt av flera skäl. Genom att välja en tallrik som passar dina behov och önskemål kan du påverka både hur mycket du äter och hur du känner dig under dagen. Så nästa gång du dukar fram frukostbordet – tänk på tallriken och dess betydelse!