Bra att veta om matallergier

Allergier är när kroppens immunförsvar överregerar då den kommer i kontakt med ett eller annat ämne som inte i sig utgör en fara för människor i stort. Medan somliga allergier är rätt så lindriga kan andra vara rent livshotande. Ett flertal allergier rör specifikt olika födoämnen och även dessa kommer i olika grader.

Matallergier drabbar oftare personer med familjemedlemmar som också har allergier. Besvären kan märkas av även vid väldigt små mängder av det givna födoämnet. Symptom av matallergi varierar beroende på vilket födoämne det handlar om men kommer nästan alltid vara en av de nedanstående:

  • hudreaktioner
  • luftvägsbesvär
  • problem med mun och svalg
  • mag- och/eller tarmbesvär

Upp till 90% av alla allergiska reaktioner från födoämnen kommer från de följande:

  • komjölk
  • ägg
  • nötter
  • vete
  • soja
  • fisk
  • skaldjur

Många barn upplever dock reaktioner mot andra födoämnen när de är små, men dessa allergier kan ofta växa bort. Ägg- och mjölkallergier är exempelvis de vanligaste bland små barn men många har slutat få reaktioner när de nått skolåldern. Jordnötsallergi är dock betydligt ovanligare att försvinna med åldern och bara omkring 20% växer ifrån sin jordnötsallergi. Det är också värt att påpeka att veteallergi inte är samma sak som glutenintolerans.

Det finns många bra alternativ idag för de som har en eller annan form av matallergi idag. Antalet laktosfria produkter har exempelvis ökat drastiskt på marknaden. Men vissa allergier som bland annat fisk och skaldjur kan göra det svårare att tillgodose behovet av vissa viktiga näringsämnen. Som tur är finns det alltid kosttillskott att köpa för att säkerställa dessa intag.