God fothälsa vid träning

Har du börjat träna eller funderar du på att sätta igång? I vilket fall som helst vill vi bara påminna om en sak som man nästan alltid glömmer. Det är att ta hand om fötterna.Det är fötterna som gör mycket av jobbet när man är ute och rör på sig. De får också bära hela din kroppsvikt flera gånger om när man hoppar eller springer. Fötterna är en känslig del och man ska verkligen ta hand om dem för att se till att de orkar med samma tempo som resten av kroppen.

Använd rymliga skor

Man brukar säga att träningsskor ska sitta bra och tajt på fötterna. Och det är korrekt, men med viss modifikation. De ska sitta runt fötterna så den inte glappar i hälen men ska inte klämma åt framfoten heller. Om skon klämmer kommer det att skada mot huden och har man otur kan man få riktiga problem. Ett sådant är en hallux valgus då stortån trycks över tån bredvid och man får en knöl i stortåleden. Man kan även få en knöl nedanför lilltån, då kallas det oftast för skräddarknuta och handlar om en inflammation.

Rätt tryck

Man ska gärna ha tryck runt fötterna och smalbenen när man tränar. Det ökar blodcirkulationen och är även bra att ha på vardagen om man har ett stillasittande yrke och/eller liv. Detta kan man få genom att bära stödstrumpor. De trycker mot benen och fötterna men är inte osköna. tvärtom kommer du märka ökat blodflöde gör det lättare att prestera och dina fötter håller sig varmare.

Förhårdnader

Man kanske tror att förhårdnader på fötter är bra. Det är ju oftast det man strävar efter att få på fingertopparna när man spelar gitarr och liknande. Men på fötterna är det inte alls lika bra. Går man i platta skor och inte smörjer in fötterna med en fet kräm får man lättare förhårdnader. Har man otur kan dessa leda till att den hård huden som bildas fastnar under det översta lagret av hård hud och börja därmed växa inåt. Det är väldigt smärtsamt och ska åtgärdas på en gång.Man ska oftast ha som standard att fila fötterna varje gång man har duschat och smörja in dem efteråt. Se också till att ha bra och dämpande sulor i både tränings- och vardagsskorna.