Löpning

Har man planerat att börja prova löpning är det bra om man har rätt kläder och utrustning. Vi har tidigare nämnt löpning i vår artikel om konditionsträning, men i den här artikeln går vi lite djupare in i utrustning och kläder som lämpar sig för löpning. RunnerMånga tror nog att det inte krävs något speciell utrustning för löpning, åtminstone inte för den icke-professionella löparen, men faktum är att det finns en del man kan tänka på.Vi börjar uppifrån och går nedåt:

  • Headband – för de med långt hår hjälper dessa att hålla håret borta från ansiktet, de suger även upp svetten från pannan så det inte rinner ned i ögonen.
  • Solglasögon – bra för soliga dagar, speciellt om man tränar vintertid när snön reflekterar extra mycket ljus.
  • Sportarmband – på dessa kan man fästa sin telefon, om man vill vara nåbar eller helt enkelt för att lyssna på musik medan man springer.
  • Sport BH – stabiliserar och undviker onödig rörelse, som nog alla kvinnor redan är medvetna om.
  • Tröja – den ska vara åtsittande, om det rör sig mycket kan det börja skava på bröstvårtorna, vissa väljer att även använda speciell tejp för att undvika detta
  • Jacka – lager är ett måste om man springer i svala temperaturer, jackan bör även den sitta ganska tajt och helst vindtät, den ska dock inte vara för tjock.
  • Midjebälte – mer av ett förslag än en nödvändighet, det finns bälten som håller vattenflaskor, och andra med fickor för annat man kan vilja ha med sig.
  • Byxor – igen så är det bra med ett par åtsittande byxor, men det är inte lika stort krav på det som det är med tröjan eller jackan. Springer man dock på vintern bör man använda tights så inte kalluft släpps in genom byxbenen.
  • Skoinlägg – bra att skoinlägg som hjälper till att stabilisera fötterna och undvika överbelastningsskador i fötter, knän och underben.
  • Skor – bland de viktigaste att tänka på. Man bör välja skor beroende på vilken löpstil man har. Aktivträning.se har en artikel som kan hjälpa med detta.

Alla produkter som vi radat upp här ovan finns att köpa på Sportamore som är en välsorterad sportbutik på nätet. Vill man träna året runt är det självfallet även rekommenderat att man har mössa och vantar på sig vintertid. Att löpträna vintertid innebär att du kanske måste skaffa lite annan typ av skor som gör att halkrisken minskar och för att du ska säkert ska kunna löpträna säkert. Viktigast av allt är att du förser dig med reflexer om du är ute när det är mörkt så att alla bilister ser dig när du är ute efter vägarna. Med dessa tips är man lite mer förberedd för att seriöst börja träna löpning.BarfotalöpningBarfotalöpning har blivit en trend bland löpare och enligt många experter är det här vår naturliga löpteknik, vilket låter logiskt då löpardojor med allehanda ingenjörsutvecklade funktioner inte var att tillgå under vår utveckling. Många barfotaförespråkare menar att detta kan omvälva din löpupplevelse och resultatet. Men det är kanske inte helt sant att det handlar om total barfota löpning utan det innebär oftast någon form av sko fast helt utan dämpning i sulan och ofta har tårna frånskilda varandra för att kunna röra sig mer fritt. Men detta med barfotalöpning är inte för alla och är det något du tänk pröva dig på så se till att väldigt långsamt vänja fötterna och benen med denna nya teknik. Du kan läsa mer om hur du på bästa sätt gör det här.Barfotalöpning