Intervallträning – perfekt för konditionen

Intervallträning är en väldigt populär träningsform som många förlitar sig på för att bygga upp konditionen. Här tipsar vi om hur man kommer igång med detta.

Det mest logiska träningssättet för intervallträning är löpning men tränar man vanligtvis med cykel går det även att anpassa för detta.

Grundläggande i intervall träning är att man springer på maxnivå en stund och sedan vila. Detta upprepas sedan ett antal gånger. Hur länge man springer beror så klart på hur vältränad man är, men en nivå för någon som är något tränad till att börja med kan vara 4 minuter på maxnivå följt av 2 minuter vila. Detta går att justera för att anpassa sin egen nivå, men det viktiga är att man endast vilar hälften så länge som man sprang för att inte pulsen ska sjunka för lågt. Detta gör man sedan 3-4 gånger för ett helt träningspass.

En mer avancerad form av intervallträning är något man kallar för 10-20-30-metoden. Denna metod inkluderar ingen vila utan endast lägre nivåer av aktivitet. Här börjar man på maxnivå och sprintar i 10 sekunder för att sedan gå ned till att springa i 20 sekunder och till slut jogga i 30 sekunder. Sedan börjar man sprinta igen. När man först börjar med denna metod kan man nöja sig med 2 upprepningar för ett pass, men sedan stegar man upp en ytterligare upprepning per tillfälle till mellan 5-6 upprepning för en hög nivå.